TRADIȚIONALE
Cozonacul este o ‘pâine dulce’ tradițional românească, înrudită cu multe varietăți de panificație cu fructe preparate în Europa centrală, Balcani și Orientul Mijlociu. Asemănătoare cu brioșa, această pâine dulce este desertul festiv al românilor, cu precădere în timpul sărbătorilor Pascale și de Crăciun. Servit cu lapte, cafea sau ceai, cozonacul este un deliciu dulce care ne amintește de ‘acasă’. Aromatizat cu vanilie, rom, coajă de portocală sau lămâie și acompaniat cu cacao, nucă, rahat sau semințe de mac, faimosul cozonac era unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale bunicii.
În tradițiile gastronomice din Rusia, Lituania, Romania, Ucraina sau Polonia și probabil pe tot teritoriul Europei de Est se poate întâlni o prăjitură cu brânză (cheesecake) numită Pască, un nume care sugerează sărbătoarea Paștilor. Prăjitura nu este foarte diferită de varietățiile ei vestice, dar fiecare țară folosește brânzeturile și aromele ei specifice. Astăzi, acest desert cu brânză este unul dintre deliciile favorite ale Europei.
În trecut, umila plăcintă cu mere era mult așteptata glorie a recoltei, dar astăzi este unul dintre cele mai consumate deserturi din lume tot timpul anului. Plăcințile și prăjiturile cu mere și aromate cu scorțisoară, cardamon, vanilie sau ghimbir, fac savoarea și deliciul momentelor de comfort.